Yrittäjän kuuden vuoden meriseikkailu

Yrittäjä Tuomo Meretniemi aikoo siirtää perhearkensa purjeveneeseen kuuden vuoden ajaksi. Suunnitelmissa on nähdä 75 maata 75 kuukaudessa.

Kuusi vuotta purjeveneessä kolmen pienen lapsen kanssa.

Joku voisi pitää ajatusta hulluna, mutta ei yrittäjä, konsultti Tuomo Meretniemi, 44. Hän on lähdössä Riikka-vaimonsa ja lastensa Aarren, 7, Kertun, 5, ja Martan, 3, kanssa purjehtimaan maailman ympäri.

Tuomon pitkäaikainen unelma toteutuu 5. kesäkuuta, kun perheen Swan 57 -veneen köydet irrotetaan laiturista Turkista.

"Projektin takana on vahvasti koko perhe. Jos vaimoa olisi pitänyt kovasti suostutella, niin vene jäisi varmasti Kanarialle. Olemme seilanneet Riikan kanssa yhdessä jo 25 vuotta. Totta kai ajatus tuntui aluksi itsekin hurjalta, mutta kun sitä on kypsytellyt pidempään, niin irtiotto on täysin toteutettavissa", Meretniemi sanoo.

Matkan aikana perhe aikoo purjehtia kaikille valtamerille, kuudelle mantereelle ja 75 maahan.

Keulan ohi lipuvat niin Chilen henkeäsalpaavat vuonot ja jäätiköt, Tyynen valtameren valkohiekkaiset paratiisisaaret, kuten Fidzi ja Tonga, kuin Australian ja Uuden-Seelannin rannikotkin. Suomeen he palaavat syyskuussa 2022.

Kuva: Tuomo Meretniemi

Reitillä maailman upeimpia paikkoja

Tuomo Meretniemelle meri on rakas elementti jo lapsuudesta.

"Pikkupoikana purjehdin jollilla ja varhaisteininä perheemme veneellä Saimaalla ja Itämerellä. Olen toiminut purjehduksenopettajana, ollut töissä purjeneulomossa ja purjehtinut kilpaa. Tutuiksi ovat tulleet Välimeri ja Karibia. Pisin purjehdukseni on kestänyt kuukauden. Valtameren yli en ole vielä mennyt."

Meretniemi kertoo, ettei pallon kiertäminen ole mikään hetken päähänpisto.

"Olin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa 1980-luvulla, ja minun piti kirjoittaa paperille kolme unelmaani. Listan ykkösenä oli, että haluan seilata maailman ympäri. Silloin haaveenani oli tehdä se yksin. Vielä mahtavampaa on toteuttaa matka nyt perheen kanssa."

Meretniemet aloittivat reissun suunnittelun viisi vuotta sitten. Unelma konkretisoitui keväällä 2014, kun Tuomo Meretniemi irtisanoutui Aurinkomatkojen toimitusjohtajan tehtävästään.

"Silloin kerroimme projektistamme julkisesti ääneen. Hetki on nyt hyvä. Kukaan lapsista ei ole enää vaippaikäinen, mutta he eivät ole myöskään liian kiinni harrastuksissa ja kavereissa. Lapset odottavat tulevaa tosi positiivisella mielellä. En tiedä liityykö se siihen, että he pääsevät uimaan", hän virnistää.

Meretniemen mukaan pitkässä irtiotossa ei ole kyse pelkästä seikkailunhalusta tai muodikkaasta downshiftaamisesta.

"Jos ambitiona olisi vain kiertää maailma, sen voisi toteuttaa nopeamminkin. Haluan, että näemme maailmaa aidosti. Satamakäynnit eivät saa olla vain pikaisia tankkaus- ja ruuanhakupysähdyksiä. Matkan varrella on niin mahtavia paikkoja, ettemme halua joutua ajamaan niiden ohi. Emme voi sanoa, että tullaan tänne sitten ensi kerralla."

Kuudesta vuodesta noin vuosi on purjehtimista. Pisin etappi on vajaa kolme viikkoa kestävä Atlantin ylitys. Myös merivirrat ja tuuliolosuhteet vaikuttavat etenemiseen.

"Eteen voi tulla hurrikaaneja ja monsuuneja. Vältämme alueita, joissa saattaa olla merirosvoja ja levottomuuksia."

Veneessä ei saa jäädä mököttämään

Pelastusliivit tuntuvat tyhmiltä. Juomamuki on väärän värinen.  Ei ole mitään tekemistä. Kiukuttaa.

Tuomo Meretniemi on varautunut siihen, että ahtaissa tiloissa pieni känkkäränkkä saattaa muuttua hetkessä isoksi puhuriksi.

"Lapset pärjäävät, kun heillä on askarreltavaa, pelejä ja kaikenlaista aktiviteettia. Meistä on tullut hyviä keksimisautomaatteja aiempien purjehdustemme aikana", hän naurahtaa.

Uutena kotina seuraavan kuuden vuoden ajan on 17,5-metrinen s/y Panacea. Asuinpinta-alaa on 35 neliötä ja se sisältää kolme hyttiä, kaksi toilettia, salongin ja keittiön.
Meretniemi myöntää, että perhesopu saattaa olla välillä koetuksella yksiön kokoisessa tilassa.

"Välillä varmasti potuttaa. Olemme puhuneet tästä Riikan kanssa paljon.
Perusperiaatteenamme on, että kaikesta pitää sanoa ja asiat pitää ratkoa heti. Veneessä ei voi jäädä mököttämään eikä kiukkua saa päästää eskaloitumaan. Jokainen tarvitsee myös omaa aikaa. Voin ottaa lapset kumiveneeseen ja mennä rantaan, jotta Riikka saa jäädä lukemaan kirjaa."

Hän uskoo, että jälkikasvun sopeutumista helpottaa se, että vene on ennalta tuttu. Arkea on testattu purjehtimalla lasten kanssa Panacealla nelisen kuukautta erilaisissa pätkissä.

"Olemme jutelleet matkasta päivittäin ja katselleet karttaa. Vaikka maisemat vaihtuvat, vene säilyy kotina. Se tuo lapsille pysyvyyttä. Mukavissa paikoissa viivymme pidempään. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa on tarkoitus viettää muutama kuukausi. Meille tärkeintä on, että seilaaminen on hauskaa ja turvallista."

Reissuun valmistautuminen on vaatinut ison pohjatyön. Vene on kunnostettu ja varustettu täysin uudestaan. Apuna matkan suunnittelussa ovat olleet niin lastentautien erikoislääkäri, psykologi kuin tutkimusmatkailija Patrick "Pata" Degermankin.

Hankkeen mahdollistamiseksi Meretniemet myivät ensin kesämökkinsä ja sitten Kirkkonummella sijaitsevan 180 neliön omakotitalonsa. Matkabudjetiksi on laskettu 2000 euroa kuussa.

Tuomo Meretniemen mukaan rahaa menee eniten syömiseen ja satamamaksuihin, mutta niistäkin voi säästää olemalla ankkurissa.

Meretniemen perhe

Kuva: Jari Salo

Yhteydenpito hoituu helposti mereltäkin

Perheelle oli alusta asti selvää, ettei elämänmuutoksessa ole kyse "vain" purjehtimisesta. Matkan ympärille perustettiin Sail For Good -hanke, jonka ytimessä on digitaalisen oppimisen kehittämisprojekti.

Lapset käyvät vanhempien pitämää venekoulua. Perheellä on käytössään uudenlainen digitaalinen oppimisalusta, jonka koekaniineja he ovat.

"Seuraamme suomalaista opetussuunnitelmaa, mutta sovellamme oppimista näkemäämme. Voimme bongata Länsi-Afrikassa samoja lintuja, joita on Suomessakin. Kun lapset kysyvät milloin olemme perillä, annan heille merikartan käteen ja sanon, että laskekaa itse. Myös monet uskonnot ja kielet tulevat tutuiksi reitin varrella", Tuomo Meretniemi kertoo.

Nykyteknologian avulla lapset voivat osallistua suomalaiskoulujen tunneille kaikkialta maailmassa. Pidemmillä pysähdyksillä he käyvät myös paikallisia kouluja.

"Haluamme luoda yhteyden suomalaiskoulujen ja eri maiden koulujen välille. Niin, että yhteys jää, vaikka jatkamme purjehdusta. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme tehdä jotain yleishyödyllistä", Meretniemi sanoo.

Projektin tavoitteena on löytää uusia keinoja tekniikan hyödyntämiseen helposti ja edullisesti alueilla, joilla etäopiskelu on ainoa vaihtoehto.

Tuomo Meretniemi uskoo, että Sail for Good auttaa korkeatasoisen suomalaisen koulutusosaamisen myynnissä ulkomaille. Hanke on herättänyt kiinnostusta Suomessa ja ulkomailla. Yhteistyökumppaneita on kertynyt yli 30.

Meretniemi kiittelee nykytekniikkaa, joka mahdollistaa myös yrityksen johtamisen maailman meriltä.

"Saatavilla on sähköisiä kirjanpitopalveluita, ja muutkin taloushallinnon asiat hoituvat helposti teknologian avulla. Ei tarvita kuin toimiva nettiyhteys."

Meretniemi veneessä

Kuva: Juuso Hämäläinen

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö, niin mietitään yhdessä miten digitalisaatio voi edistää teidän liiketoimintaanne!

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Lue kaikki artikkelit täältä

Sonera Talous

Sonera Taloudella myös sinä voit käyttää aikasi siihen, mikä oikeasti on tärkeää. Saat reaaliaikaisen näkymän yrityksesi talouteen, tehostat toimintaa ja vältyt yllätyskuluilta. Lisäksi jatkuvasti kehittyvä palvelumme skaalautuu joustavasti muuttuviin tarpeisiisi. Tarvittaessa voit ulkoistaa koko yrityksesi taloushallinnon meille.