Verkkotunnus eli domain

Hanki yrityksesi kotisivuille oma osoite tai yhtenäiset sähköpostiosoitteet firmasi työntekijöille.

Tarvitsetko yrityksellesi verkkotunnuksen eli domainin?

Sonera Verkkotunnuspalvelulla saat rekisteröityä yrityksellesi verkkotunnuksen eli domainin, jota voit käyttää kotisivujen tai sähköpostiosoitteen tunnuksissa. Meiltä saat nyt myös viralliset .ax- ja .fi-domainit.

Rekisteröi uusi verkkotunnus

Soneran kautta pystyt rekisteröimään yli 1000 erilaista verkkopäätettä, kuten .fi, .ax, .com, .net, .org, .eu,  .biz, .info tai .mobi.

Tarkista, onko haluamasi domain vapaana ja tilaa tunnus verkkokaupastamme.

Rekisteröi verkkotunnus

Siirrä nykyinen verkkotunnuksesi

Siirrä domainisi toiselta operaattorilta Soneran ylläpidettäväksi. Soneran asiantuntijat hoitavat verkkotunnuksen rekisteröinnin ja ylläpidon. Palvelu on siis sinulle helppo ja vaivaton.

Siirrä verkkotunnus

Päivitä nykyistä verkkotunnustasi

Oletko jo Sonera Verkkotunnuspalvelun asiakas? Voit päivittää käytössäsi olevaa verkkotunnusta kauttamme.

Päivitä verkkotunnus

Tarvitsetko apua verkkotunnuksen hankintaan?

Jätä yhteydenottopyyntö

Miksi Verkkotunnus eli domain?

Yhtenäinen verkkotunus

Yhtenäinen yrityskuva

Sähköpostiosoitteiden yhtenäisillä päätteillä ja valitsemallasi kotisivuosoitteella saat yrityksellesi luotettavamman ja yhtenäisen yrityskuvan.

Saat meiltä myös viralliset fi-domainit.

Helppous

Helppo ja vaivaton

Soneran asiantuntijat hoitavat verkkotunnuksen rekisteröinnin ja ylläpidon. Voit myös siirtää olemassa olevan domainisi. Palvelu toimii luotettavasti myös ulkomailla eikä käyttöönotto edellytä erillisiä laite- tai ohjelmistoinvestointeja. Pikarekisteröinnillä saat tunnuksen käyttöösi jo 1 arkipäivässä.

Sopiva Verkkotunnus

Valitse haluamasi verkkotunnus

Tarjolla on runsaasti erilaisia verkkotunnuksia eli domaineja. Valittavia päätteitä ovat mm. .fi, .com, .net, .org, .eu, .biz, .info tai .mobi. Sonera on virallinen .ax- ja .fi-tunnusten verkkotunnusvälittäjä.

Verkkotunnus uudelleenohjaus

Verkkotunnus ilman kotisivuja?

Eikö yritykselläsi ole varsinaisia kotisivuja tai verkkokauppaa? Domain-redirectillä verkkotunnus voidaan ohjata esimerkiksi yrityksesi Facebook-sivuille.

Virallinen fi-verkkotunnusvälittäjä

Sonera on virallinen fi- ja ax-verkkotunnusten välittäjä. 5.9. alkaen tunnusten rekisteröinti ja aikaisemmin rekisteröityjen tunnusten uusiminen onnistuu vain virallisen verkkotunnusvälittäjän kautta.


Palveluvaihtoehdot

DNS-Primary

DNS Primary -palvelu

Sonera ylläpitää yrityksen verkkotunnuksen kaikkia nimipalvelimia.

DNS-Secondary

DNS Secondary -palvelu

Yritys tai sen yhteistyökumppani ylläpitää ensisijaista nimipalvelinta, Sonera toissijaisia nimipalvelimia.

Verkkotunnusparkki

Domain Parkki

Domain Parkkiin voit rekisteröidä tai siirtää verkkotunnuksen, joka ei ole aktiivisessa käytössä.

Lisäturvaa verkkotunnuksellesi

SSL-Palvelinvarmenne

Sonera SSL-sertifikaatilla varmistat, että verkkoliikenteesi säilyy tietoturvallisena. Lisätietoa SSL-sertifikaatista.

Digitaalinen allekirjoitus

Digitaalinen allekirjoitus on verkkotunnuksen tietoturvalaajennus. Palvelulla varmennat nimipalvelukyselyiden aitouden, mikä lisää verkkotunnuksen tietoturvaa. Saatavilla .fi- ja .eu-verkkotunnuksiin.

Whois-suojaus

Whois-suojauksella varmistat, ettei verkkotunnuksesi yleisistä tiedoista pääse hakemaan esim. tunnuksen omistajan nimeä, osoitetta tai sähköpostiosoitetta. Suojaus on saatavilla .com-, .net-, .org-, .biz- ja .info-verkkotunnuksiin. Uusitaan automaattisesti vuosittain.

Lisätietoa

 • Tiedote verkkotunnusten uusimisen ja haun muutoksista 5.9.2016
 • Tietoa fi-verkkotunnuksen sisällöstä ja muodosta
 • Tiedote verkkotunnusten uusimisen ja haun muutoksista 5.9.2016

  Verkkotunnusten haku ja uusiminen muuttuvat oleellisesti 5.9.2016. Yksityishenkilöt ja yritykset voivat rekisteröidä ja uusia aiemmin rekisteröityjä tunnuksia (.fi ja .ax) vain virallisen välittäjän kautta. Asiointi suoraan Viestintäviraston kanssa ei ole mahdollista lakimuutoksen tultua voimaan. Tämä tarkoittaa, että jokainen fi-verkkotunnuksen käyttäjä tarvitsee 5.9.2016 alkaen välittäjän. Sonera on mukana muutoksessa ja toimii virallisena välittäjänä fi-verkkotunnuksen osalta.

  Muutos helpottaa ja selkeyttää sekä yritysten että yksityishenkilöiden asiointia. Soneran pystyy jatkossa tarjoamaan kaikki verkkotunnuksen rekisteröintiin, uusimiseen, nimipalveluun ja käyttöön liittyvät palvelut yhden asiointikanavan kautta.

  fi-verkkotunnukset välittäjältä

  Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema tietoyhteiskuntakaari on laaja sähköisen viestinnän säännökset kokoava laki, joka on astunut pääosin voimaan jo vuonna 2015. Verkkotunnuksia koskeva osio tulee kuitenkin voimaan vasta 5.9.2016. Uusien säännöksien mukaan yksityishenkilöt ja yritykset hankkivat jatkossa kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut omalta verkkotunnusvälittäjältä. Samalla suora asiointimahdollisuus Viestintäviraston kanssa päättyy fi-verkkotunnuksien osalta.

  Sonera toimii jatkossakin virallisena verkkotunnusvälittäjänä. Asiakkaanamme saat nyt kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut yhdestä paikasta. Näitä ovat mm. tunnusten hakeminen, uusiminen, siirtäminen, irtisanominen sekä tunnusten tietojen päivittäminen. Lisäksi saat Soneralta verkkotunnuksen käyttöön liittyvät palvelut ja tekniikan kätevästi mukaan paketoituna. Näitä voivat olla esimerkiksi sähköposti-, verkkosivu- ja nimipalvelut. Muutos merkitsee sinulle merkittävästi helpompaa asiointia, haetpa fi-verkkotunnusta yksityishenkilönä tai yrityksen edustajana.

  Hanki välittäjä ajoissa

  Käytännössä jokainen fi-verkkotunnuksia käyttävä yksityishenkilö tai organisaatio tarvitsee 5.9.2016 alkaen välittäjän. Oma välittäjä kannattaakin hankkia mahdollisimman pian. Näin vältyt ruuhkilta, turhilta sekaannuksilta ja paniikkiratkaisuilta, kun tarvitset tunnuksen nopeasti käyttöön tai tunnusten rekisteröinti vanhenee. Huomaa, että itse tunnus säilyy aina käyttäjän eli sinun omaisuutenasi. Välittäjäsopimuksella vain valtuutat Soneran hoitamaan verkkotunnukseen liittyviä rekisteripalveluja puolestasi.

  Soneran verkkotunnusasiakkaana (DNS Primary) sinun ei tarvitse tehdä mitään. DNS primary tarkoittaa palvelua, jossa verkkotunnusta ylläpidetään vain Soneran nimipalvelimella. Sonera toimii virallisena verkkotunnusvälittäjänä ja hoitaa kaikki tarvittavat muutokset puolestasi. Mikäli olet Soneran DNS-Secondary -asiakas pyydämme, että otat yhteyttä Soneran Yritysasiakaspalveluun tai vastuu myyjään.Verkkotunnuspalvelun laskusta voit tarkistaa, että kumpi palveluista on käytössä.

  Jos olet asioinut aiemmin suoraan Viestintäviraston kanssa tai muun palvelutarjoajan kanssa, sinun täytyy siirtää verkkotunnuksesi hallinnointi viralliselle välittäjälle, kuten Soneralle. Sonera tarjoaa rekisteröintiin liittyvien palvelujen lisäksi kattavat ja erinomaisesti hajautetut nimipalvelut. Tekninen ylläpito on mahdollista siirtää Soneralle tunnuksen siirron yhteydessä. Asia hoituu helposti ottamalla yhteyttä.

  Jos haet ensimmäistä verkkotunnustasi, voit hakea sitä suoraan verkossa siirtymällä tilaamaan.

  Uusia mahdollisuuksia

  Uuden lain mukaan kuka tahansa voi olla fi-verkkotunnuksen käyttäjä. Nykyiset kotipaikka- ja ikärajoitukset poistuvat. Tämä tarkoittaa, että ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat saada fi-verkkotunnuksen käyttöönsä. Samalla vapautuvat eräät suojatut ja kielletyt verkkotunnukset, kuten maatunnukset fi.fi ja se.fi. Myös verkkotunnuksia, jotka muodostuvat etu- ja sukunimen yhdistelmästä voi jatkossa merkitä vapaasti.

  Muutoksien yhteydessä Sonera on julkistanut myös Domain Parkin, kätevän palvelun, joka mahdollistaa useiden fi-verkkotunnusten rekisteröinnin ja pitämisen ”pöytälaatikossa” tulevaisuudessa toteutuvaa käyttöä varten.

  Turvallinen fi-tunnus

  Lakia laadittaessa on kiinnitetty erityistä huomiota yritysten ja yksityishenkilöiden omaisuuden suojaamiseen. Muutoksen yhteydessä kaikki voimassa olevat rekisteröinnit säilyvät. Kukaan toinen toimija ei siis voi vallata voimassa olevaa tunnustasi. Myös tavaramerkkien ja toiminimien suoja säilyy entisellään, eikä verkkotunnus saa loukata toisen suojattua nimeä tai merkkiä. Viestintävirasto ratkaisee oikeudenloukkaukset maksutta ja vastoin säännöksiä tehdyt rekisteröinnit puretaan. Hakuun tulevia uudenlaisia tunnuksia ei voi myöskään varata etukäteen, vaan ne myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä. Säännöt ovat samat kaikille, myös ulkomaisille toimijoille.

  Lakimuutoksen jälkeen Viestintävirasto voi keskittyä ydintehtäväänsä, verkkotunnusrekisterin ja fi-juuren nimipalvelun ylläpitoon ja välittäjätoiminnan valvontaan. Selkeä työnjako parantaa yhteistyötä Viestintäviraston ja Soneran välillä. Uudet toimintamallit yhdessä tiukempien teknisten vaatimusten kanssa takaavat Soneran asiakkaille entistä paremman tietoturvan. Myös erilaisiin väärinkäytöksiin voidaan puuttua entistä nopeammin. Esimerkiksi tunnetun sivuston nimeä matkivat, vain kirjaimella tai parilla erottuvat haittasivustot voidaan sulkea erittäin nopeasti.

  Kaikki toimenpiteet yhdessä takaavat, että Soneran välittämä fi-verkkotunnus on jatkossakin luotettava ja turvallinen suomalainen valinta.

  Lisätietoja lakimuutoksesta saat Soneralta tai Viestintäviraston sivuilta.

 • Tietoa fi-verkkotunnuksen sisällöstä ja muodosta

  Asiakkaana vastaat yrityksesi oman verkkotunnuksen muodosta ja siitä, että tunnus on lainmukainen. Meiltä Soneralta saat kuitenkin aina apua ja tukea mm. verkkotunnuksen muotoon liittyvissä kysymyksissä.

  Tietoa verkkotunnuksen muodosta

  Suojatulla nimellä ja suojatulla merkillä tarkoitetaan kauppa-, tavaramerkki-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkittyä nimeä ja merkkiä taikka toiminimilaissa (128/1979) tai tavaramerkkilaissa (7/1964) tarkoitettua vakiintunutta nimeä, toissijaista tunnusta tai tavaramerkkiä sekä julkisyhteisön, valtion liikelaitoksen, itsenäisen julkisoikeudellisen laitoksen, julkisoikeudellisen yhdistyksen ja vieraan valtion edustuston ja sen toimielimen nimeä;

  Verkkotunnuksessa saa olla vähintään 2 ja enintään 63 merkkiä.

  Verkkotunnus ei saa merkitsemishetkellä:

  1) vastata toisen suojattua nimeä tai merkkiä, ellei verkkotunnuksen käyttäjä pysty esittämään hyväksyttävää perustetta verkkotunnuksen merkitsemiselle; tai

  2) muistuttaa toisen suojattua nimeä tai merkkiä, jos verkkotunnus merkitään ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

  Viestintävirasto voi antaa määräyksiä verkkotunnuksen toimivuudelle välttämättömistä määrittelyistä, muodosta, pituudesta ja sallituista merkeistä.

  Verkkotunnuksessa sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a–z ja numerot 0–9. Lisäksi sallittuja merkkejä ovat seuraavat merkit:

  Merkki Unicodekoodi Nimi
  - 002D Tavuviiva-miinusmerkki
  á 00E1 Latinalainen pienaakkonen a ja akuutti
  â 00E2 Latinalainen pienaakkonen a ja sirkumfleksi
  ä 00E4 Latinalainen pienaakkonen a ja treema
  (yleiskielessä pieni ä)
  å 00E5 Latinalainen pienaakkonen a ja yläpuolinen ympyrä
  (yleiskielessä pieni ruotsalainen o)
  č 010D Latinalainen pienaakkonen c ja hattu
  (yleiskielessä pieni hattu-c)
  đ 0111 Latinalainen pienaakkonen d ja poikkiviiva
  ǥ 01E5 Latinalainen pienaakkonen g ja poikkiviiva
  ǧ 01E7 Latinalainen pienaakkonen g ja hattu
  ǩ 01E9 Latinalainen pienaakkonen k ja hattu
  ŋ 014B Latinalainen pienaakkonen äng
  õ 00F5 Latinalainen pienaakkonen o ja tilde
  ö 00F6 Latinalainen pienaakkonen o ja treema
  (yleiskielessä pieni ö)
  š 0161 Latinalainen pienaakkonen s ja hattu
  (yleiskielessä pieni hattu-s)
  ŧ 0167 Latinalainen pienaakkonen t ja poikkiviiva
  ž 017E Latinalainen pienaakkonen z ja hattu
  (yleiskielessä pieni hattu-z)
  ʒ 0292 Latinalainen pienaakkonen ezh
  ǯ 01EF Latinalainen pienaakkonen ezh ja hattu

  Verkkotunnus ei saa alkaa tavuviiva-miinusmerkillä eikä päättyä tavuviivamiinusmerkkiin.

  Verkkotunnus ei saa alkaa merkeillä xn--. Kansallisia merkkejä sisältävän verkkotunnuksen ACE muoto (ASCII Compatible Encoding) alkaa aina merkeillä xn--.

  Verkkotunnusvälittäjän on ennen verkkotunnuksen merkitsemistä tarjottava käyttäjille verkkotunnuksen sisältöön ja muotoon liittyvistä edellytyksistä tietoyhteiskuntakaaren 3 §:n 21 kohdassa ja 166 §:ssä säädetyn lisäksi määräyksen 12 § mukaiset muotoa koskevat vaatimukset sekä tiedot Suomen kauppa-, yhdistys-, säätiö- tai puoluerekisteriin merkityistä nimistä.

Tiesitkö?

Soneran Office 365 -asiakkaanamme voit saada yhden Sonera Verkkotunnuspalvelun vuodeksi ilman aloitus- ja kuukausimaksua.

Microsoft Office 365

Nyt käyttöönottopalvelu 10 €/käyttäjä.

Sonera SSL -varmennepalvelu

Lisää luottamusta verkkopalveluillesi.

Microsoft Office 365

Nyt käyttöönottopalvelu 10 €/käyttäjä.

Sonera SSL -varmennepalvelu

Lisää luottamusta verkkopalveluillesi.