Takaisin

Internet 25 vuotta – on tehokkaan HTTP/2:n aika!

Internet 25-vuotias

Ensimmäinen julkinen nettisivu näki päivänvalon 23. elokuuta 1991, ja päivä saikin sittemmin nimekseen “Internaut Day”, internetin syntymäpäivä. 25 vuodessa internetin käyttö on kasvanut ja sisällöt monipuolistuneet. Nyt tarvitaan entistä nopeampaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa tiedonsiirtoa. Helmikuussa julkaistu HTTP/2-protokolla on ratkaisu ongelmiin. HTTP/2 on yksi suurimmista internetin muutoksista sitten vuoden 1999.

Internetiä kehittivät 80-luvulla useat tietotekniikan asiantuntijat, mutta tietotekniikka-asiantuntija Tim Berners-Lee loi sille perustan. Hän kehitti hyperlinkin, joka yhdistää eri sivustot ja sisällöt keskenään. Sen pohjalta syntyi HTTP eli HyperText Transfer Protocol.

HTTP-protokollan alkuperäinen ajatus oli yksinkertaisesti mahdollistaa korkeatasoinen tiedonsiirto verkkopalvelimien ja asiakkaiden välillä. Se on sen tehtävä vielä tänäkin päivänä. HTTP on World Wide Webin yhteinen kieli, jota kaikki selaimet ja palvelimet puhuvat.

HTTP:n kolmas päivitys HTTP/1.1 julkaistiin vuonna 1999, minkä jälkeen sille ei tehty noin 17 vuoteen kuin vain pieniä muutoksia. Uusin versio, HTTP/2, julkaistiin helmikuussa 2015. Sen kehitti Internet Engineering Task Force (IETF), työryhmä, joka on vastuussa internetin standardien luomisesta.

HTTP/2 on edeltäjäänsä selkeästi nopeampi

Elokuussa 2016 HTTP/2:sta käytti jo 9,6 % maailman nettisivuista, etunenässä muun muassa Google, Facebook, YouTube, Wikipedia, Yahoo ja Instagram. HTTP/2:n käyttö kasvaa nopeasti ja sen uskotaan korvaavan vanhan version vähitellen kokonaan.

Päivitys uuteen versioon nopeuttaa palvelimien ja selainten keskinäistä viestintää, kertoo tietosuoja-asiantuntija Jyrki Nivala.

”Nykyaikaiset nettisivustot sisältävät useampia ainesosia kuin 20 vuotta sitten. Vakio HTML:n lisäksi sivuilla on muun muassa kuvia, videoita, Flash-animaatioita, JavaScriptiä sekä CSS-tyylielementtejä. Räjähdysmäisesti kasvanut sisällön määrä asettaa sekä selaimelle että palvelimelle uudenlaisia vaatimuksia, joihin HTTP/2 pystyy vastaamaan edeltäjäänsä paremmin.”

Tässä sinulle ohjeet, kuinka otat HTTP/2:n käyttöön

Lähteet:

http://www.cbc.ca/news/technology/25th-internaut-day-1st-web-page-1.3732077
http://indianexpress.com/article/technology/internet-worldwide-web-tim-berners-lee-25-years-net-neutrality-2992378/


Artikkelin aihealueet

Digitalisaatio SSL-palvelinvarmenne Tulevaisuus

Lisää samasta aiheesta
Edellinen artikkeli
Tietoliikenteen turvallisuuden juurilla
HTTPS. SSL. TLS. Näiden kirjainyhdistelmien takana on valvottu luottamusverkosto.
Seuraava artikkeli
Neljä askelta: näin otat HTTP/2:n käyttöön
HTTP:n uusin versio, HTTP/2, julkaistiin helmikuussa 2015. Uuden protokollan käyttö kasvaa nopeasti.