Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

”Puhelin ulkomailla on henkilökohtaisen turvallisuuden tae”

Soneran tietoturvajohtaja Janne Kankare jakaa viranomaisten huolen tietoturvariskeistä ulkomaille matkustaessa, mutta muistuttaa, että puhelimesta voi olla myös suuri hyöty.

Suojelupoliisi ja Viestintävirasto ovat tällä viikolla ottaneet kantaa siihen, kannattaako mobiililaitteita ja kannettavia tietokoneita ottaa mukaan ulkomaille. Ylen haastattelussa Supo kehottaa jättämään ne kokonaan kotiin, Viestintäviraston mielestä asiaa kannattaa harkita, varsinkin työläppärin tai -puhelimen kanssa.

Viranomaiset arvioivat, että ulkomailla matkustaessa riskejä aiheutuu muun muassa paikallisten verkkojen käytöstä. Myös puhelimen ja tukiaseman välinen salaus voi olla asetettu vahingossa tai tahallisesti pois päältä.

Soneran tietoturvajohtaja Janne Kankare jakaa huolen tietoturvariskeistä viranomaisten kanssa, mutta korostaa, että puhelin voi myös osoittautua kriittisen tärkeäksi.

”Jos jotain sattuu, puhelimella saa nopeasti yhteyden paikallisiin viranomaisiin tai kotimaahan”, hän sanoo.

Nykyaikainen salausteknologia on Kankareen mukaan suhteellisen luotettavaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että mitään absoluuttista turvallisuutta ei voi taata, vaikka ihminen hankkisi parhaat mahdolliset tietoturvaohjelmistot. 

”Aina kun viestejä lähetetään kahden laitteen välillä, on mahdollista, että joku ulkopuolinen voi päästä väliin”, hän kertoo.

Yhteyksistä aiheutuvan vaaratilanteen tunnistaminen on Kankareen mukaan tavalliselle matkailijalle hyvin vaikeaa, mutta terveellä varovaisuudella ja asianmukaisilla tietoturvaohjelmistoilla pääsee pitkälle. Tuntemattomat verkkoyhteydet ja -sivustot on syytä kiertää kaukaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tietoturvajohtajan mukaan yleisimmät tietoturvariskit syntyvät paljon arkisemmissa tilanteissa.

”Matkustaessa on hyvä, jos läppärin näytöllä ei pyöri mitään arkaluontoista tietoa. Kannattaa myös miettiä, mitä julkisella paikalla sanoo puhelimeen.”

Yritysten on myös hyvä ohjeistaa työntekijänsä ulkomaanreissuille.

”Kun matkoilla käyttää internetiä, on hyvä miettiä, tarvitseeko arkaluontoisen tiedon käsittelyä vaativia töitä hoitaa juuri silloin”, Kankare neuvoo.

 

 

Soneran tietoturvajohtaja Janne Kankare korostaa, että puhelin voi osoittautua ulkomailla kriittisen tärkeäksi.