Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Sähköisellä henkkarilla näet potilastietosi ja tilaat reseptilääkkeet suoraan kotiisi

Onkohan rokotukseni enää voimassa? Miten saisin lääkereseptin uusittua? Mobiilivarmenne eli sähköinen henkilöllisyystodistus avaa ovet Kansalliseen terveysarkistoon ja moniin muihin hyödyllisiin palveluihin kädenkäänteessä. Omien potilastietojen hakeminen tai vaikkapa reseptien uusiminen ei koskaan ole ollut näin helppoa.

Uudessa digitaalisessa KANTA-terveysarkistossa voit tutkia omaa potilashistoriaasi ja sinulle määrättyjä sähköisiä reseptejä. Tietoja on kerätty vuodesta 2012 lähtien, eli aivan neuvola-aikoihin asti et voi palata. Sähköiset reseptit puolestaan näkyvät palvelussa kahden ja puolen vuoden ajan niiden kirjoittamisesta.

Sähköinen terveysarkisto paitsi helpottaa elämääsi myös lisää turvallisuutta. Esimerkiksi reseptien uusiminen sujuu entistä kätevämmin. Farmaseutti voi tehdä sen puolestasi tai voit itse lähettää uusimispyynnön lääkäriasemallesi suoraan Omakannasta. Voit myös hankkia englanninkielisen tiivistelmän lääkkeistäsi. Se tarvitaan lentokentän turvatarkastuksessa, jos otat matkalle mukaan reseptilääkkeitä. Ja jos satut sairastumaan ulkomailla, on hyvä näyttää lista käyttämistäsi lääkkeistä paikallisille terveydenhuollon ammattilaisille.

”Kattavien tietojen avulla sinusta pystytään huolehtimaan aiempaa paremmin. Kun terveydenhuollon väki näkee helposti kaikki lääkitystietosi, myös riski odottamattomiin lääkkeiden yhteisvaikutuksiin vähenee”, Yliopiston Apteekin tietopalveluiden proviisori Katariina Lehtinen sanoo.

Sähköisten reseptien ansiosta ja mobiilivarmenteen avulla voit nyt myös tilata reseptilääkkeet verkosta. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin verkkoapteekista (ya.fi) reseptilääkkeet toimitetaan suoraan kotiovellesi tai valitsemaasi noutopisteeseen.

Lääkehistoria netissä – turvallisuusriski?

Katariina Lehtisen mukaan potilastietojen tietoturvasta on huolehdittu tarkasti. Kaikki tiedonsiirto tapahtuu salattuna ja aina tunnistettujen osapuolten kesken.

”KANTA-palvelussa terveydenhuollon ammattilaisilla on pääsy ainoastaan hoitamiensa potilaiden tietoihin, eikä niitä saa katsella ilman lupaa. Jokaisesta potilastietojen katselusta jää jälki, jonka näkevät sekä potilas itse että järjestelmän käyttöä ja turvallisuutta valvovat tahot”, Lehtinen kertoo.

Voit myös itse päättää, missä laajuudessa haluat tietojesi näkyvän. Voit esimerkiksi määritellä, kenelle hoitotiedot näkyvät tai estää tietojen näkymisen kokonaan.

Näin otat mobiilivarmenteen eli sähköisen henkkarin käyttöön:

Kätevin ja nopein tapa kirjautua KANTA-palveluun tai muihin sähköistä tunnistautumista vaativiin viranomaispalveluihin on käyttää mobiilivarmennetta.

Mobiilivarmenteen lataaminen on nopeaa ja helppoa.

Tutustu ja ota käyttöön

Katariina_Lehtinen

"Kattavien tietojen avulla sinusta pystytään huolehtimaan aiempaa paremmin”, Yliopiston Apteekin tietopalveluiden proviisori Katariina Lehtinen sanoo.

Kuva: Susa Junnola