Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Mobiilivarmenne helpottaa elämääsi

Viisi vinkkiä, missä voit käyttää sähköistä henkkaria.

Tiesitkö missä mobiilivarmenne toimii? Lue viisi arkeasi helpottavaa vinkkiä ja tee puhelimestasi sähköinen henkilöllisyystodistus.

Oletko jo ottanut käyttöösi mobiilivarmenteen? Se kannattaa, sillä varmenne helpottaa arkeasi monin tavoin. Mobiilivarmenne on sähköinen henkilöllisyystodistus kännykässäsi. Sen kytkeminen ja käyttö on ilmaista ja helppoa.

Ota Sonera Mobiilivarmenne käyttöösi Soneran nettisivuilta tai Sonera Kaupasta. Mobiilivarmenne liitetään puhelimesi sim-korttiin ja se toimii kaikilla puhelinmalleilla – et siis tarvitse älypuhelinta sen käyttöön.

Palvelu on turvallinen, sillä se toimii tunnusluvulla, jonka ainoastaan sinä tiedät. Voit vihdoin unohtaa vaivalloiset käyttäjätunnus-salasanaparit! Mobiilivarmenteessa käyttäjätunnuksesi on kännykkänumerosi ja tunnusluku itse päättämäsi.

Sonera Mobiilivarmenne toimii jo yli 1000 palvelussa. Kirjaudut sillä näppärästi monille sivustoille Kelasta vakuutusyhtiöihin ja useiden kuntien palveluihin. Katso viisi vinkkiä, missä kaikkialla voit sähköistä henkkaria käyttää!

1. Luo oma terveyskansiosi

Ovatko rokotuksesi vielä voimassa? Mitä lääkkeitä olet vuosien varrella saanut?

Omaan terveyteen liittyviä tapahtumia on vaikea muistaa, kun aikaa on kulunut. Voit koota nyt kaikki terveystietosi yhteen paikkaan Taltioni-terveystilille. Saat tallennettua sinne kaikki terveytesi perustiedot, ja voit katsoa niitä ajasta ja paikasta riippumatta.

Palvelun käyttö on turvallista, eikä kukaan muu näe tietojasi. Halutessasi voit kuitenkin jakaa tietojasi terveydenhuollon ammattilaisille tai toisille käyttäjille vaikkapa perheen sisällä. Tilin voi avata myös ikääntyvälle vanhemmalle, jolloin vastuuta pystyy jakamaan helposti sisarusten kesken. Kaikki pysyvät kartalla isän tai äidin terveydestä siitä huolimatta, missä päin maailmaa asuvat.

taltioni.fi

2. Vaikuta lainsäädäntöön

Kellojen siirtelystä luopuminen. Borrelioosin hoito ajan tasalle. Poliisin resurssien turvaaminen lailla.

Tässä vain muutama esimerkki kansalaisaloitteista, joita suomalaiset ovat käyneet tekemässä Oikeusministeriön ylläpitämässä kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa. Kansalaisaloite on suora vaikuttamiskeino: jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus ehdottaa eduskunnalle uutta lakia tai muutosta lakiin.

Aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se kerää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden kuluessa. Verkkopalvelussa voit tehdä oman aloitteen tai kannattaa avoinna olevia aloitteita.

kansalaisaloite.fi

3. Kunnan palvelut käyttöön

Varaa aika hammashoitoon, lähde mukaan liikuntakurssille, hae vuokra-asuntoa tai ilmoita lapsesi päivähoitoon. Monet kunnat ovat ottaneet käyttöönsä mobiilivarmenteen, jonka avulla voit asioida niiden sähköisissä palveluissa ympäri vuorokauden.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki tarjoaa asukkailleen, yrityksille ja yhdistyksille yli 50 sähköistä asiointipalvelua osoitteessa: asiointi.hel.fi.

4. Raketit paukkumaan

Suunnitteletko tapahtumaa, johon urheiluseurasi tai yhdistyksesi haluaisi järjestää ilotulituksen?

Voit ilmoittaa ilotulitusnäytöksestä paikkakuntasi poliisille mobiilivarmenteen avulla. Monet muutkin, paljon arkipäiväisemmät lupa-asiat poliisin kanssa hoituvat näppärästi sähköisesti. Esimerkiksi sähköisen rikosilmoituksen teko hoituu hetkessä verkossa.

poliisi.fi

5. Hoida tietosi ajan tasalle

Oletko joskus miettinyt, mitä tietoja sinusta löytyy Väestörekisterikeskuksen järjestelmästä? Maksuttomassa palvelussa voit tarkastaa voimassaolevat henkilötietosi, nimihistoriasi, kiinteistö- ja rakennusomistuksesi tai vaikka asuinhistoriatietosi.

Lisäksi voit tehdä Ilmoita itse -sivulla äidinkieltäsi, sähköpostiosoitettasi, ammattiasi, kutsumanimeäsi ja tietojenluovutuskieltoja koskevia ilmoituksia.

vrk.fi

Lue lisää Sonera Mobiilivarmenteesta ja ota se käyttöösi.