Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Miten tuen lapsen turvallista kännykän käyttöä?

Kun kännykkä on hankittu, voi hauskuus alkaa. Lapsi oppii nopeasti paljon uutta. Hän saattaa opettaa sinullekin puhelimen uusia ominaisuuksia ja neuvoa, miten käytät sovelluksia. Ole läsnä, kun lapsi kertoo sinulle kokemuksistaan. Näin luot pohjaa luottamukselle. Kun lapsi tietää, että sinua kiinnostaa hänen mediaelämänsä, hän uskaltaa myös kertoa jos jotakin ikävää tapahtuu.  

 • Auta lasta huomaamaan, miten kännykkää voi käyttää muuhunkin kuin chattaamiseen, pelaamiseen ja videoiden katseluun.    
 • Innosta lasta tutkimaan kännykän avulla ympäristöään. Kokeilkaa erilaisia liikkumista lisääviä mobiilipelejä tai vaikkapa geokätköilyä.
 • Anna lapselle mahdollisuus näyttää, mikä on hänelle tärkeää. Lähtekää yhdessä valokuvaamaan tai videokuvaamaan lähiympäristöä. Esimerkiksi perhejuhlissa lapsi voi ottaa valokuvia tapahtumista. Voit yllättyä millaisiin asioihin lapsi kiinnittää huomiota!
 • Mobiilipelien avulla voi oppia uusia asioita: kieliä, matematiikkaa tai vaikkapa kitaran soittoa. Käykää yhdessä etsimässä hauskoja sovelluksia, joista lapsi voisi innostua.
 • Kerro hyvistä sovelluksista myös lapsen kavereiden vanhemmille. 

Tue turvataitojen kehittymistä

Kännykkä avaa lapselle uuden, kiehtovan maailman. Moni pieni alakoululainen tutustuu myös moniin nuorille ja aikuisille suunnattuihin sisältöihin netin välityksellä. Lapsi voi törmätä pelottaviin ja inhottaviin sisältöihin, kuten pornoon sekä esimerkiksi eläinrääkkäys- ja väkivaltasisältöön. Niitä lähetellään viesteinä kaveriporukassa tai katsotaan yhdessä välitunnilla. Vahvista lasta sanomaan ei ja suojaamaan itseään inhottavilta sisällöiltä.

 • Opeta lasta miettimään, ennen kuin klikkaa kuvaa tai linkkiä. Näyttääkö linkki luotettavalle ja keneltä se on tullut?
 • Jos lapsi törmää ikävään sisältöön, neuvo mitä silloin pitää tehdä. Miten inhottava sisältö ilmiannetaan palveluissa, kenelle pitää kertoa ja miten otetaan esimerkiksi kiusaamista koskeva sisältö talteen?
 • Koululaiset saattavat käydä keskusteluja tuntemattomien kanssa netissä. Neuvo lasta: jos mukava keskustelu muuttuu ikäväksi ja ahdistavaksi, se pitää ehdottomasti lopettaa vaikka vastapuoli olisi eri mieltä. Lapsen seksuaalinen ahdistelu netissä on rikos ja syyllinen on aina aikuinen, vaikka lapsi olisi itse aloittanut keskustelun.

Mistä saa apua?

Help.some on mobiilisovellus, jonka avulla alle 18-vuotias lapsi voi kysyä mieltä askarruttavista asioista suoraan koulutetulta ammattilaiselta. Jos lapsi esimerkiksi kohtaa kiusaamista, ahdistelua, uhkailua tai väkivaltaa – joko livenä tai netissä – Help.somessa on apua tarjolla heti. Help.somea ylläpitää ja kehittää Pelastakaa Lapset yhdessä Nettipoliisin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa

 • Tutustu Help.someen. Ladatkaa se yhdessä lapsen kännykkään ja tutustukaa sieltä löytyviin tietosivuihin yhdessä. Jutelkaa tietosivuilta löytyvistä teemoista. Mitkä lapsi kokee ajankohtaiseksi? Millaisia ajatuksia ne herättävät lapsessa?
 • Voitte ottaa Help.somen kautta yhdessä yhteyttä ammattilaiseen. Palvelussa voi jättää viiveellisen kysymyksen, johon vastataan mahdollisimman pian tai jos chat on auki, voi ammattilaisen kanssa keskustella saman tien.
 • Vahvista lasta kertomaan aina ikävistä asioista vanhemmille. Help.some on olemassa erityisesti niitä lapsia varten, jotka eivät voi, uskalla tai halua kertoa ikävistä asioista aikuiselle. Palvelussa on matala kynnys ja neuvoa voi kysyä, vaikka mitään ikävää ei ole vielä sattunutkaan.

Artikkelin kirjoittaja Anniina Lundvall työskentelee asiantuntijana Pelastakaa Lapset -järjestössä.


 

Turvapaketin lapsiturvalla voit määritellä lapsen nettiajat ja -määrät sekä tarvittaessa estää valitut ohjelmistot ja sivustot.

Lue lisää