Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Lapsi haluaa kännykän – mitä vanhemman tulee tietää?

Koulu alkaa ja moni ekaluokkalainen saa ensimmäisen kännykän taskuun. Kännykkä tuo turvaa: lapsen saa helposti kiinni ja lapsi voi ilmoittaa liikkeistään. Samalla kasvaa vanhemman mediakasvatusvastuu. Millaisista asioista lapsen kanssa pitää jutella, mitä pitää ottaa huomioon ja miten kasvattaa fiksuja kännykän käyttäjiä?

Opetelkaa yhdessä perustaitoja

Kännykän hankinta on lapselle tärkeä projekti. Jokainen vanhempi on oman lapsensa paras asiantuntija, joten päätökset kännykän hankintaiästä, kännykän mallista, saldorajoista ja mahdollisista lisäpalveluista kannattaa tehdä huolellisesti, omaa lasta kuullen. Oma operaattori auttaa valitsemaan vaihtoehdoista sen sopivimman.

Käy lapsen kanssa huolellisesti läpi, miten kännykästä pidetään huolta. Keskustele myös, miten itsestä ja omista tiedoista pidetään huolta, kun kännykällä käytetään nettiä. Netinkäytön voi myös estää, mutta on hyvä muistaa että fiksua verkkokäyttäytymistä ja oikeiden valintojen tekemistä oppii vain nettiä käyttämällä.

  • Käy läpi puhelimen turvaominaisuudet yhdessä lapsen kanssa.
  • Opetelkaa turvallisten salasanojen ja numeroyhdistelmien käyttöä. Älä luota lapsen muistiin vaan kirjaa lapsen tärkeimmät salasanat paikkaan, josta kukaan ulkopuolinen ei niitä löydä.
  • Keskustele omien yksityistietojen suojaamisesta. Mitä tietoja voi kertoa ja kenelle niitä voi kertoa?
  • Neuvotelkaa ostosten tekemisestä. Monet pelit voi ladata ilmaiseksi, mutta pelien sisällä voi tehdä ostoksia. Millaisia ostoksia saa tehdä ja milloin? Otetaanko peliostosrahat pois viikkorahoista?
  • Tutkikaa sivustojen, pelien ja sovellusten ikärajoja. Keskustelkaa miksi rajat on luotu ja miksi niitä noudatetaan.

Yhteiset säännöt auttavat arjessa

Koululaisen elämä on täynnä puuhaa. Kun läksyt on tehty, on syöty, levätty ja ulkoiltu, sopii arkeen myös kännykällä pelailua ja ajan kuluttamista somessa. Kun säännöt on sovittu ennalta, niistä ei tarvitse riidellä. Yhdessä voidaan sopia esimerkiksi, että koulun jälkeen syödään välipala ja tehdään läksyt ennen pelaamista ja että kännykkä menee yöksi laturiin keittiöön, ei tyynyn viereen sänkyyn.

Kun lapset viestittelevät keskenään, syntyy toisinaan erimielisyyksiä, joiden selvittelyyn tarvitaan aikuista. Kannusta lasta hyvään käytökseen nettikeskusteluissa. Netissä on vaikea nähdä, miten kaveri reagoi lähetettyyn viestiin. Hauskalta tuntunut vitsi voikin tuntua vastapuolesta kamalalle kiusaamiselle ja juuri siksi omaan toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Luokan oppilaiden kesken voidaan sopia yhteiset somesäännöt. Kannattaa myös sopia vanhempien sekä opettajien kesken, miten toimitaan jos oppilas tulee kertomaan nettikiusaamisesta.

  • Juttele lapsen kanssa siitä, mitä pitää tehdä jos saa kiusaamisviestejä tai näkee, että muita kiusataan. Tutkikaa miten kiusaamisviestit ilmiannetaan ylläpitoon ja miten ne tallennetaan todistusaineistoksi.
  • Jos jotakin ikävää tapahtuu, rauhoita lasta. Kerro, että kaikesta selvitään ja että aikuinen auttaa. Kännykän takavarikoiminen ja sosiaalisen median kiroaminen ei auta lasta, sillä ongelmia aiheuttavat ihmiset – eivät laitteet tai sovellukset.
  • Pohdi lapsen kanssa, millaista sisältöä kännykällä voi jakaa. Kaikkia videoita ja kuvia ei saa laittaa sosiaaliseen mediaan, etenkään ilman lupaa. 

Artikkelin kirjoittaja Anniina Lundvall työskentelee asiantuntijana Pelastakaa Lapset -järjestössä.


 

Turvapaketin lapsiturvalla voit määritellä lapsen nettiajat ja -määrät sekä tarvittaessa estää valitut ohjelmistot ja sivustot.

Lue lisää