Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Vanhemman vastuu lapsen digitaalisesta jalanjäljestä

Kännyköillä on helppo luoda ja jakaa erilaisia sisältöjä verkkoon. Helppouden kääntöpuolena on, että sisällöt myös leviävät tehokkaasti. Vanha mantra ”Nettiin laitettua tietoa ei koskaan saa pois” pitää osittain paikkansa. Auta lasta pohtimaan oman kännykän käytön seurauksia. Lapselle on tärkeää viestittää myös, että asiattomien kuvien ja videoiden leviäminen nettiin ei ole maailman loppu. Kaikkein tärkeintä on ennaltaehkäistä hölmöily ja jutella yhdessä, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia meillä kännykänkäyttäjillä oikein on.

Lapsella on oikeus yksityisyyteen

Lähtökohtaisesti kännykässä olevat viestit, kuvat ja sisällöt ovat lapsen omaa yksityistä elämää. Lapsella onkin aivan yhtäläiset oikeudet yksityiseen viestintään kuin meillä aikuisillakin. Vanhemmalla on kuitenkin velvollisuus myös suojella lasta. Jos lapsen viestittely herättää vanhemmassa huolen, se kannattaa ottaa puheeksi lapsen kanssa. Pyydä häntä näyttämään viestejä ja kertomaan niistä. Pohdi tarkkaan, urkitko viestejä ja kuvia salaa lapsen selän takana ja ilman lupaa. Se ei välttämättä lisää lapsen luottamusta sinuun.

  • Tutki mitä tietoja sinusta itsestäsi löytyy hakukoneiden avulla. Voit neuvoa myös lasta tarkistamaan säännöllisesti, mitä tietoja verkkoon on tihkunut.
  • Auta lasta tarkistamaan yksityisyyden suojan kaikista palveluista, joihin hän on kirjautunut. Jos mahdollista, testatkaa miten profiili näkyy ulkopuolisille.
  • Keskustelkaa siitä, saako lapsi kirjautua uusiin palveluihin ilman lupaa. Hyvä käytänne on istua säännöllisesti lapsen kanssa alas ja käydä läpi keskustellen, millaisia palveluita hän käyttää. Ole mieluummin utelias kuin uhkaava, keskity positiivisiin sisältöihin kuin uhkien kaiveluun.

Julkaisenko lapseni kuvia verkossa?

Moni vanhempi jakaa lapsista kuvia ja päivityksiä sosiaalisessa mediassa. On hyvä miettiä mitä lapsi ajattelee kuvien julkaisusta. Lapsesta julkaistut kesäpäivien saunomis- ja uimiskuvat kannattaa jättää julkaisematta – ne saattavat päätyä asiattomille sivustoille. Myös lasta nolaavat ja lapsen päähänpistoille ikävästi naureskelevat päivitykset voivat aiheuttaa mielipahaa myöhemmin. Pienistäkin lapsista jää sosiaaliseen mediaan digitaalinen jalanjälki, josta vanhemmat ovat vastuussa. Osa vanhemmista jättääkin kertomatta lapsestaan mitään sosiaalisessa mediassa.

  • Lapsen henkilökohtaisista asioista, kuten sairaudesta, adoptiosta tai huoltajuusprosessista kertominen julkisesti voi tuntua aikuisesta tärkeälle. Somessa moni lasten hoitoon ja suojeluun liittyvä päivitys kerääkin paljon tykkäyksiä ja jakoja. Mieti kuitenkin aina, mitä lapsi ajattelee asiasta. Suojaa lasta julkisuudelta, jonka seurauksia on vaikea hallita. 
  • Jos kuvaat tai videoit lapsia esimerkiksi urheilutapahtumassa tai koulun päätösjuhlassa, ja haluat julkaista sisällön, kysy aina lupa lasten vanhemmilta. Myös lapsilta itseltään on syytä kysyä, haluavatko he kuvia ja videoita julkiseen verkkoon.  Jos lapsi kuvaa tapahtumaa, muistuta häntäkin julkaisijan vastuusta.
  • Lapsi voi törmätä jossakin vaiheessa netissä sisältöön, joka koskee häntä itseään ja jonka hän haluaa pois netistä. Tutkikaa yhdessä miten tiedon poistaminen verkosta onnistuu. Jotta oikeudet omiin tietoihin ovat selvillä, kannattaa aina lukea palveluiden käyttöehdot.

Artikkelin kirjoittaja Anniina Lundvall työskentelee asiantuntijana Pelastakaa Lapset -järjestössä.


 

Turvapaketin lapsiturvalla voit määritellä lapsen nettiajat ja -määrät sekä tarvittaessa estää valitut ohjelmistot ja sivustot.

Lue lisää