Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Matkalla Virossa osa 4:

Osta herkkuja kotiin

Tallinnassa jopa aivan suosituimpien kohteiden vieressä on kätkettyjä, hieman vähemmälle huomiolle jääneitä helmiä, kuten Toompeanmäen näköalapaikan vieressä piilotteleva Luscher & Matiesenin viinitehdas. Kulinaristi löytää Virosta myös paljon muita herkkuja kotiin, joten matkaan kannattaa lähteä kylmälaukku kainalossa ja vinkkilista luurissa.

Luscher & Matiesen perustettiin ennen toista maailmansotaa ja sen dramaattiseen tarinaan pääsee tutustumaan ikivanhoissa vanhan viinitehtaan kellareissa majailevassa Viron juomakulttuurin museossa. Alkuperäisen tehtaan tarinalla oli surullinen sotaan, omistajien pakoon ja itsemurhaan kietoutunut loppu, mutta vuodesta 2009 lähtien viiniä on valmistettu ja tuotu taas maahan Luscher & Matiesenin tuotemerkin alla.

Viking Linen Helsinki–Tallinna-reitin reittipäällikkö Jaakko Ahti summaa syitä vierailulle:

– Vanhassa viinitehtaassa voi tutustua viininvalmistuksen tekniikkaan ja historiaan, viininmaistelun ulottuvuuksiin sekä viinin ja ruuan yhdistämiseen. Tehtaalla on myös myymälä sekä oma tilausravintola ryhmille.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä toisinaan Luscher & Matiesenin toimitusjohtaja, sommelier Peke Eloranta, avaa vierailleen tehtaan takapihan portit. Edessä avautuu melkeinpä Toompean näköalapaikkaa upeampi näkymä, jota katselet ylhäisessä yksinäisyydessä.

 

Herkkuja ja helpotusta

Kulinaristi löytää Tallinnasta ja Virosta muitakin tuliaisia. Ahdin lista on pitkä:

– Kahvila- ja konditoriatuotteet ovat Virossa laadukkaita, edullisia ja herkullisen makuisia. Oma suosikkini on Café Mademoiselle, jonka myymälöistä monet paikalliset tilaavat täyte- ja voileipäkakkuja. Kauppojen valmisleivätkin ovat Virossa lähes aina itse tehtyjä.

Leivän ja leivonnaisten lisäksi Tallinnasta kannattaa ostaa maito- ja lihatuotteita. Itselläni on lähes aina kylmälaukku autossa, kun menen Viroon. Ostan sen täyteen maukkaita juustoja sekä jogurttia, joka on kermaisempaa kuin Suomessa ja maistuu ehkä siksi paljon paremmalta.

Virolainen lihakin on mielestäni maukkaampaa ja usein vähän rasvaisempaa kuin se, mitä meillä yleensä syödään. Vakuumipakatun lihan säilymisajat ovat Suomea lyhyemmät, koska pakkauksissa ei käytetä yhtä paljon suojakaasua. Oma suosikkini viime vuosilta on mustikkamarinoitu naudanfilé, josta tulee grillattuna todella herkullista.

Virossa kannattaa muistaa myös aivan tavallisten kauppojen laaja luomuvalikoima. Ja kun luomusta puhutaan, on myös luomukosmetiikka mainitsemisen arvoinen asia. Jos oma kielitaito ei riitä, viimeinen vinkki matkaajalle onkin kännykän Google Translate -kuvaustoiminto. Sen kanssa epäilyttävienkin pakkausten sisältö selviää käden käänteessä – ja jos ei selviä, on tarjolla hyvät pieleen menneestä käännöksestä johtuvat naurut.

Viron herkkuvinkit TOP3

1. Luscher & Matiesen >>

2. Cafe Mademoiselle >>

3. Tallinnan luomukaupat >>
 

Mutta kuka on Jaakko Ahti? Lue lisää >>

 

Lue myös, mitkä Tallinnan ravintolat saivat vahvimmaat suositukset paikallisilta tekemässämme gallupissa! >>

Sonera Sopiva -liittymää käyttäessäsi navigointi ja kaikki muukin netinkäyttö Virossa kuuluu liittymäsi kuukausimaksuun. Testaa laskurillamme, paljonko säästäisit Soneran asiakkaana.

Säästölaskuriin  Liittymäkauppaan