Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Matkalla Virossa, osa 1:

Lähde urbaanille löytöretkelle Rummun hylättyyn kaivokseen ja vanhaan vankilaan

Unohda paperikartat ja navigoi reissussa ulos kaupungista Tallinnasta tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Rummun kaivokseen. 1990-luvulla lakkautetun vankilan takana kimaltaa uskomattoman turkoosi ja kirkas järvi, jonka rannasta nousee hylätyn talon rauniot.

Rummun kaivos on paikka, jota ei kuuluisi olla olemassa – ihmisen muokkaama avolouhos, jonka luonto on vallannut takaisin ja täyttänyt vedellä. Neuvostovallan aikaan liuskekivilouhosta käytettiin vieressä sijainneen vankilan pakkotyölaitoksena. Kun vankila suljettiin, louhos lakkautettiin ja vettä sen pohjalla pumpanneet pumput pysäytettiin, paikalle syntyi nopeasti kirkasvetinen järvi.

Viking Linen Helsinki–Tallinna-reitin reittipäällikkö Jaakko Ahti summaa:

– Keskellä turkoosia vettä törröttää nyt murenevien rakennusten  luurankoja, joiden päältä virolaiset huimapäät syöksyvät veteen. Rummun kaivos kiinnostaa myös laitesukelluksen harrastajia, eikä ihme: harvassa paikassa voi sukeltaa talon sisään.

Bileitä ja paennutta elämää

Rummun rannasta on tullut nuorten suosima auringonotto- ja bilepaikka. Järven ympärille on kivettynyt liuskekiven louhinnasta poimuttunutta kuonaa korkeiksi kukkuloiksi, joiden keskellä kulkee kanjoneita. Mikään julkinen uimaranta Rummun järvi ei kuitenkaan ole ja nykyinen omistaja onkin lukinnut vankilan portit tiukasti. Paikalle halajava voi kuitenkin kiertää vankilan ja hieman pidemmän reitin kautta avautuu mahdollisuus fiilistellä kirkasvetistä rantaa, jolla on surullinen historia.

Rummun lisäksi Ahti suosittelee hylätyistä, urbaaneista löytöretkeilykohteista kahta suosikkiaan:

–  Tallinnasta itään mentäessä erikoisimmat käyntikohteet ovat Sillamäe ja Viivikonna.

1950-luvulla rannikolle rakennetussa Sillamäen suljetussa kaupungissa tehtiin ydinteknologiaan liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä. Tiukasti vartioituun kaupunkiin pakkosiirrettiin eri puolilta Neuvostoliittoa useita ydinfyysikoita perheineen.

Arkkitehtuuri on mahtipontisen stalinistista – komeita patsaita ja pylväitä – kaiken kruunaa rantaa komistava pompöösi bulevardi. Kaupungintalon kellotorni soittaa tasatunnein Big Benin tunnusmelodiaa, jota tarinan mukaan Sillamäen asukkaille väitettiin suuren neuvostoliittolaisen säveltäjän tekemäksi.

Ahti jatkaa vielä kertomustaan Viivikonnan viehätyksestä:

– Samasta kohtaa maantien toiselta puolelta löytyy Viivikonnan aavekaupunki – kylä, josta elämä lähti pois. Venäläisten keskelle ei mitään perustamassa kaivoskaupungissa asui aikanaan kolmisen tuhatta ihmistä. Talot olivat hienoja, kadut suoria ja puistot kauniita. Nyt siellä asuu muutama mummo. Taloista on revitty irti kaikki mikä suinkin lähtee, puut kasvavat lattioista läpi, mitään palveluita ei ole, ei edes postilaatikkoa. Tunnelmaa on mahdoton kuvata, se täytyy kokea paikan päällä.

Viron urbaanit löytöretkeilykohteet, TOP 3:

1. Rummun hylätty kaivos ja vanha vankila

2. Sillamäen neuvostokaupunki

3. Viivikonnan aavekaupunki

Mutta kuka on Jaakko Ahti? Lue lisää >>

Lue myös mitä tapahtui, kun kävimme tutustumassa Viron toisenlaisiin (neuvosto)lomakohteisiin! >>

Sonera Sopiva -liittymää käyttäessäsi navigointi ja kaikki muukin netinkäyttö Virossa kuuluu liittymäsi kuukausimaksuun. Testaa laskurillamme, paljonko säästäisit Soneran asiakkaana.

Säästölaskuriin  Liittymäkauppaan