Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää

Kirjauduit ulos Omilta Sivuilta. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Kirjauduit ulos sähköpostista. Jos kirjauduit ulos vahingossa, voit kirjautua takaisin linkistä. Kirjaudu

Matkalla Virossa, osa 2:

Ota suunnaksi toisenlaiset (neuvosto)lomakohteet

Vähän unohdettu ja rapistuva neuvosto-Viro unohtuu monen matkasta, mutta mielenkiintoisia kohteita löytyy helposti. Vai miltä kuulostaa kaupungin näyttelytilana toimiva kartano, jonka takapihalla makaa hylättyjä Lenineitä ja muiden poliittisten pamppujen patsaita pitkin pituuttaan?

Tallinnassa matkalla kohti Laululavaa ja Piritan luostarin raunioita, muutaman kilometrin päässä keskustasta, seisoo Maarjamäen linna. Sen takapihalle päättyi yksi aikakausi ja idealismi, kun poliittiset patsaat ”varastoitiin” pitkin nurmikkoa. Linna on remontissa vuoteen 2018 saakka ja niinpä talon taakse jätettyjä neuvostopatsaita voi toistaiseksi ihailla vain remonttiaidan takaa. Paikalle pääsee omalla autolla ja julkinen liikenne kulkee myös Maarjamäkeen.

Vaikka patsaat jäävätkin aidan taakse, ei reissu silti turha ole, sillä Maarjamäessä aivan linnan läheisyydessä sijaitsee myös valtava maisemarakentamisesta ja arkkitehtonisista osista rakennettu muistomerkki, jonka kruunaa 35-metrinen obeliski. Varsinkin kesällä vehreän luonnon ja karun betonin liitto on vaikuttava. Muistomerkillä on tosin myös kansan suussa epävirallisempi selitys: Neuvostoliitto alkoi rakentaa siltaa kohti Suomea, mutta kun siltaa oltiin saatu tehtyä muutama kymmenen metriä, todettiin, että suomalaiset voisivat vaikka rakentaa sen itse valmiiksi.

Lähiöromantiikkaa ja neuvostoleluja

Viking Linen Viron asiantuntija, Helsinki–Tallinna-reitin reittipäällikkö Jaakko Ahti suosittelee myös lähiöitä:

– Kiinnostavia ovat myös Tallinnan 1960-80-luvuilla rakennetut lähiöt, itäblokki-tunnelmaa henkivät Mustamäe, Öismäe ja etenkin Lasnamäe. Joidenkin talojen alakerrassa on edelleen kuppiloita, joissa saa esimerkiksi 50 sentillä hyvää borcsh-keittoa. Esimerkiksi Lasnameälle pääsee ratikoilla keskustasta, ja niihin järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Telliskivi on kiinnostava ja kovaa vauhtia kehittyvä alue rautatieaseman vieressä. Etenkin kesälauantaisin järjestettävältä kirpputorilta voi bongata esimerkiksi neuvostoaikaisia leluja. Alueella on myös muotisuunnittelijoiden putiikkeja sekä monien suomalaistenkin tuntema, vanhaan teollisuushalliin tehty viihtyisä kahvila-ravintola F-hoone.

Harppaus historiaan

Jos haluaa harpata historiassa reilusti taaksepäin, kannattaa lähteä kävelylle Tallinnan vanhan kaupungin muurien sisään. 1400-luvulla nykyisen Vapaudenaukion kupeeseen rakennettuun Kiek in de kök -torniin on perustettu Tallinnan monivaiheisesta historiasta kertova museo. Tornin alapuolelta alkavat maanalaiset bastionit.

Ahti kuvailee värikästä kierrosta, joka ei taida sopia ahtaanpaikankammoisille:
– Opastetulla kierroksella kerrotaan, mihin kaikkeen linnoitus holvikäytävineen on alkuperäisen puolustustarkoituksensa jälkeen taipunut. Sitä on käytetty taideteosten varastona, pommisuojana, maanalaisena komentokeskuksena, kodittomien yömajana ja anarkistipunkkareiden kokoontumistilan. Kierros päättyy kohtaan, jossa vesi alkaa nousta. Osin veden valtaaman tunnelin katossa asuu suuri hämähäkkiyhdyskunta – tosin hämähäkkejä ei kierroksella juuri pääse näkemään, sillä veden valtaamalle bastionialueelle ei turisteja päästetä.

Viron toisenlaiset (neuvosto)lomakohteet, TOP 4:

1. Maarjamäen linna >>

2. Maarjamäen muistomerkki >>

3. Telliskivi >>

4. Kiek in de kök >>

Mutta kuka on Jaakko Ahti? Lue lisää >>

Lue myös mitä tapahtui, kun kävimme tutustumassa Viron erikoisempiin lähiluontokohteisiin! >>

Sonera Sopiva -liittymää käyttäessäsi navigointi ja kaikki muukin netinkäyttö Virossa kuuluu liittymäsi kuukausimaksuun. Testaa laskurillamme, paljonko säästäisit Soneran asiakkaana.

Säästölaskuriin  Liittymäkauppaan