Apu ja tuki

Yleispalveluvelvoite

Yleistä tietoa Yleispalveluvelvoitteesta

1. Yleispalveluliittymä ja kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden yleispalveluliittymä.

Internet-yhteys

Tietoyhteiskuntakaaren mukaan yleispalveluyrityksen on tarjottava tarkoituksenmukaisen internet-yhteyden mahdollistava liittymä kuluttajien vakituisissa asuinpaikoissa tai yritysten sijaintipaikoissa päätöksen kohteena olevilla alueilla.

Tarkoituksenmukaisella internet-yhteydellä tarkoitetaan viestintämarkkinalaissa yhteyttä, jolla tavanomainen internetin käyttö on mahdollista. Käytännössä jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen vakituiseen toimipaikkaan tulee tilausten mukaan kohtuullisen ajan sisällä toimittaa 2 Mbit/s-yhteys.

Lisäksi Soneran tulee tarjota kuulo- ja puhevammaisille henkilöille soveltuva yleispalveluliittymä, jonka nopeusvaatimukset ovat erilaiset. Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden yleispalveluliittymä on kytkettävissä vain kuulo- ja puhevammaisille henkilöille, mutta kuulo- tai puhevammainen henkilö voi halutessaan valita myös kaupallisen tuotteen.

Puhepalvelut

Lisäksi Soneran tulee tarjota puhepalvelun mahdollistava liittymä rajatulla palveluvelvoitealueella

Kuulo- ja puhevammaisille henkilöille tarjottavan liittymän tulee tietoyhteiskuntakaaren mukaan olla sellainen, että myös vammaiset voivat käyttää hätäpalveluita, soittaa ja vastaanottaa kotimaan ja ulkomaanpuheluita, sekä käyttää muita tavanomaisia puhelinpalveluita. 

Soneralle on määritelty oma tarkkaan rajattu palveluvelvoitealue. Soneran palveluvelvoitealueet ovat erilaiset eri tuotteilla. Yleispalveluvelvollista yritystä voi hakea Viestintäviraston hakupalvelulla.

2. Milloin kannattaa harkita yleispalveluliittymän tilaamista?

Yleispalveluliittymän tilaamista kannattaa harkita vain mikäli yleisesti saatavilla olevia laajakaistaliittymiä (ADSL, kaapeli, kuitu, 3G, 4G, @450) ei ole tarjolla eikä ole tulossa tarjolle. Katso voimassa olevat tarjoukset täältä.

Myös valtion Laajakaista kaikille -hanke saattaa olla ajankohtainen alueellasi, joten on hyvä tiedustella kunnalta hankkeen mahdollista etenemistä. Laajakaista kaikille -hankkeessa rakennetaan kuituverkkoa 100 Mbit/s yhteyksille valtion tukemana. 
 

3. Millaisia laatuvaatimuksia yhteydellä on?

Kaikille Soneran yleispalveluvelvoitealueella asuville tarjottavassa yleispalveluvelvoiteliittymässä Internet-yhteyden vähimmäisnopeuden saapuvassa liikenteessä tulee olla 1,5 Mbit/s 24 tunnin mittausjakson aikana ja 1 Mbit/s minkä tahansa 4 tunnin mittausjakson aikana.

Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden yleispalveluliittymässä Internet-yhteyden vähimmäisnopeuden tulee olla saapuvassa ja lähtevässä liikenteessä vähintään 512 kilobittiä sekunnissa. Nopeus saa tilapäisesti laskea alle vähimmäisnopeuden, ei kuitenkaan alle 384 kilobittiin sekunnissa
 

4. Miten tilaan yleispalveluliittymän?

Ota yhteyttä Soneran asiakaspalveluun. Samalla tarkistetaan, että asutte tai yrityksenne vakituinen toimipaikka on Soneran velvoitealueella. Mikäli kyseessä on kuulo- ja puhevammaisten yleispalveluliittymä, varaudu esittämään myös kuulo- tai puhevammaa koskeva lääkärintodistus. Kaikissa tapauksissa asiakkaalle lähetetään kirjallinen tarjous liittymän kokonaiskustannuksista ja toimitusajasta. Tilaus katsotaan vastaanotetuksi sen jälkeen, kun asiakas on hyväksynyt tarjouksen.
 

5. Miten paljon yleispalveluliittymä maksaa?

Yleispalveluliittymä toimitetaan kyseiseen käyttöpaikkaan parhaiten soveltuvalla tekniikalla.Tietoyhteiskuntakaaren mukaan yleispalveluyrityksellä on oikeus valita käytettävä tekniikka kuitenkin siten, että hinta on asiakkaalle kohtuullinen. Liittymän kuukausihinta vaihtelee valitun liittymätyypin mukaan. Kuukausimaksujen lisäksi saatetaan veloittaa kohtuullisia liittymismaksuja ja rakentamismaksuja, jotka vaihtelevat tekniikan ja toimituspaikan mukaan.
 

6. Mikä on yleispalveluliittymän toimitusaika?

Yksiselitteistä toimitusaikaa ei voida määritellä. Toimitusaikaan vaikuttaa rakennettavan kohteen sijainti sekä verkon suunnittelu- ja rakennustoimenpiteiden vaatima aika. Lisäksi on huomioitava vuodenaikojen vaikutukset. Yleispalveluliittymän toimitusaika saattaa olla useita kuukausia, jolloin se sovitaan käyttäjän kanssa tapauskohtaisesti.

 

7. Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden symmetrinen yleispalveluliittymä

 

Liittymän avausmaksu 

 

122,88 €

Liittymän kuukausimaksu

(sis.rajoittamattoman määrän tiedonsiirtoa/kk)

29,90 €/kk

Edellä mainittujen maksujen lisäksi peritään rakentamismaksu, joka määräytyy tapauskohtaisen tarjouksen perusteella todellisiin toteuttamiskustannuksiin perustuen.

8. Lisäantennit ja niiden asennukset

Tietoyhteiskuntakaaren ja yleispalvelupäätösten mukaisesti mahdollisesti tarvittavien lisälaitteiden ja antennien hankinnasta ja asennuksesta vastaa asiakas.

Lisäantenneja myydään esimerkiksi Sonera Kaupoissa. Alueellasi toimivia asennusliikkeitä voi hakea hakupalvelulla.

Oliko tästä apua?

Palautteesi on meille tärkeää ja vastaamalla voit vaikuttaa sivuston sisältöön.

Kyllä Ei

Kiitos palautteestasi!

Palautteesi on meille tärkeää ja sinulle kanava vaikuttaa avun ja tuen sisältöön.

Kiitos palautteestasi!

Harmi ettet tällä kertaa löytänyt täältä apua. Oletko jo kokeillut Soneran asiakaspalvelua numerossa 0200 1 7000(mpm/pvm)?